Winterzwemmen deel 2

Winterzwemmen

Nederland is veranderd in een winter wonderland. De laatste keer, dat er zoveel sneeuw en ijs lag is alweer jaren geleden.
Nederland schaatst, wandelt door de sneeuw en de slee wordt uit de schuur gehaald. Overal zijn mensen buiten.
Echte slimmeriken hebben bedacht om te wintersporten door te sleeën van hellingen, te snowboarden, te langlaufen en zelfs te skiën.
Er is zon, sneeuw en ijs en Nederland is blij.

Ook Winterzwemmen is booming!
Kou is hot.
Kou is cool.
Het water is koud.
Ijskoud.
Ook de media, radio, kranten en tv duiken er boven op. Overal zijn interviews van bekende en minder bekende Nederlanders te lezen, te horen of te zien op tv.
Ik glunder als ik andere koude ambassadeurs precies hetzelfde hoor verkondigen als ik, lees wij, koud water zwemmers al jaren ook zeggen.
Naast het vertellen erover is het zelf ervaren nog altijd het beste om het te kunnen begrijpen.

Er is geen warmte zonder kou en geen kou zonder warmte.
We hebben in onze huidige maatschappij te veel de kou buiten de deur gesloten.
De echte koude prikkel met onze warme huizen, warme douches, warme kleding is er bijna niet meer. Niet wetende dat ons lichaam, ons eigen fabriekje, niet alleen warmte, ook koude prikkels nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Alles draait om balans in het leven.
Zo geldt dat ook voor het gezond zijn en gezond blijven. Zoals dat bijvoorbeeld geldt voor voldoende activiteit versus voldoende rust. Geldt dat dus ook voor warmte versus kou.

Zo is een kortdurende prikkel voor het lichaam vele malen beter dan langdurige stress en overbelasting.
ln de leefstijlopleiding leren we, dat hier een bron ligt voor het van slag raken van het stresshormoon systeem in ons lichaam, de hypothalamus hypofyse bijnier as. Deze treedt in werking bij een acute schrik reactie en dooft weer uit als de acute schrik voorbij is door zichzelf weer uit te schakelen. Bij chronische stress blijft dit stresshormoon systeem geactiveerd, omdat er geen rem meer is, wat onder andere kan leiden tot een continue ontstekingsreactie van ons lichaam door deze verstoring.
Ons lichaam reageert namelijk met ontsteking voordat iets beter kan worden. Deze continue laaggradige ontstekingen zijn ook een voedingsbodem voor de welvaartsaandoeningen als oa hart-en vaatziekten, suikerziekte en de verschillende auto-immuun aandoeningen als schildklier lijden, reuma, Crohn etc.

Schrik, rust, schrik, rust, schrik, rust.
Precies wat gebeurd bij een koudeprikkel.
We trainen oa onze stress hormoon systeem om weer beter te gaan functioneren.
Er zijn inmiddels in Nederland honderden mensen die claimen gezonder te zijn van lichaam en geest door kou.
Dat kan niet echt meer genegeerd worden en weg gezet onder de noemer, dat het eerst wetenschappelijk bewezen moet zijn voor je de warme douche op koud draait of in het koude water plonst.

Social media ontploft van alle ijsplezier.
Schaatsers terwijl er ook mensen in een wak zitten. Mijn hart maakt een sprongetje van blijdschap als ik dat zie. Jaren geleden was ik in Rusland Winterzwemmen Russische methode aan het ervaren en leren van Ewout Staartjes.  Ik was al blij verrast hoe op het bevroren meer ook schaatsers schaatsten en het dood normaal naast elkaar bestond.
Het is in Rusland al eeuwen in de cultuur verankerd met al meerdere wetenschappelijke onderzoeken en bewijzen. De artsen daar adviseren koudetraining, terwijl ze tegelijkertijd ook waarschuwen voor de gevaren.

Terwijl ik me laat zakken in een ijswak vlak naast de kant in Friesland schaatsen er precies op dat moment een groepje schaatsers voorbij me vriendelijk gedag zeggend.