Warm Koud
Wanneer je aan warmte denkt wat roept dat bij je op?
“Ontspanning, gezelligheid, comfortabel, rust, een warm gevoel”.
Wanneer je aan kou denkt, wat roept dat bij je op?
“Weerstand, brrr...koud, liever niet, ik krimp al in elkaar bij de gedachte, niet gezond, pas op, ga niet zonder jas naar buiten straks vat je kou.”
Ik stel deze vraag vaker tijdens de Koudeseminaar trainingen.
“Gek hè” zegt de deelneemster van Koudeseminaar waar ik nu mee praat, “dat we als mens al gaan rillen bij de gedachte aan kou.”
“Dat is niet zo gek” zeg ik.
“Kou roept weerstand op.
Een automatische reactie van ons lichaam. Ter bescherming tegen onderkoeling. Behalve bruin vet waar baby’s overvloedig mee geboren worden en het witte vet wat hoofdzakelijk in de buik zit en isoleert, hebben we naast rillen en kippenvel krijgen niet veel manieren om ons tegen onderkoeling te beschermen.
Bruin vet activeert het beste door kou en zorgt voor de niet rillende thermogenese.
Als we ouder worden of te veel wit vet krijgen activeert het bruine vet minder goed. De warme kleding, verwarming en warme douche zorgen er mede voor, dat het ook wat “lui” wordt en minder goed gaat werken.
Ze zijn erachter gekomen, dat bij een dagelijkse activering van het bruin vet de stofwisseling beter verloopt, slechte vetten worden verbrandt, de weefsels gevoeliger zijn voor insuline en suiker beter wordt opgenomen door de spieren.
Mijn ervaring is, dat een dagelijkse portie kou niet alleen je bruin vet activeert, ook ons hele lichaam en gezondheid een positieve oppepper geeft.
Zo roept in tegenstelling tot warmte, vuur ook een automatische afweer- en beschermingsreactie op. Je gaat ook niet vrijwillig je hand in het vuur steken.
Vandaag ga je wel vrijwillig hier in het ijsbad”.
We kijken elkaar aan en lachen.
Ik ben benieuwd hoe haar gedachtes over kou zijn na het ijsbad.....
Foto Koudeseminaar Photobomb poes Mila