Revitaliseren

Van oud naar nieuw

Het einde van het jaar is een afsluiting.

Een afsluiting van een door ons mens fictief ingestelde grens. Elk jaar is de afsluiting van het jaar om middernacht een start van het nieuwe jaar. Wereldwijd over de hele aarde wordt dit einde bereikt, gevoeld en gevierd. Het hoort bij het leven van ons mens zijn. Gelijk de cyclus van het leven: leven en dood en wedergeboorte. Waarbij wedergeboorte een benadering is vanuit de religie. Vanuit de niet religieuze benadering wel vernieuwing, dan wel revitaliseren genoemd.
Ook in ons lichaam en in de natuur vindt dit proces van leven, dood en vernieuwing continue plaats. Men weet dat een lichaam in 7 tot 10 jaar volledig vernieuwd is. En dat elke cel dood gaat om weer een nieuwe in ons lichaam te laten ontstaan. Dit is een automatisch continue proces. Waar we schijnbaar geen invloed op lijken te hebben. Wel op uitwendige omstandigheden als het bewust inluiden van een nieuw jaar, het slopen van een huis om een nieuwe te bouwen en ga zo maar door. 
Zo is het aloude adagium vanuit de Oosterse geneeswijze, dat we ons eigen lichaam kunnen zien als het huis waar wij als ziel mogen wonen om mens te kunnen zijn.
Het zorgen voor dit huis, schonen, voeden en rusten is de basis voor de cyclus van het leven. Schonen van het fysieke lichaam gebeurd oa door deze te wassen met water, tanden te poetsen en door de nieren en de darmen. Schoning van het mentale lichaam gebeurd door oa slapen en wat minder bekende zaken die tot bewustzijns hygiëne leiden. Zoals oa meditatie, mindfullness en bidden. Hieraan willen wij kunst bekijken, beluisteren, lezen of zelf maken aan toe voegen. De koudetraining die als nieuwe reguliere leefstijltip steeds bekender wordt veroorzaakt zowel een fysieke als een mentale douche.
Een mens is een vitaal wezen. Om beter te worden gaan we  naar de dokter als we ziek zijn. Revitaliseren gebeurd echter nog voor we ziek zijn. Het is het ondersteunen van het vermogen tot vernieuwing van alle processen die in ons fysieke en mentale lichaam plaats vinden. Een vermogen die ondersteund wordt door een gezonde leefstijl. Het proces tot revitalisatie is als het creëren van een kunstwerk die bij jezelf past om een gelukkig, gezond en liefdevol leven te leiden. Omdat we als mens deze mogelijkheid tot het creëren van onze eigen LeefKunst kwijt geraakt zijn is het goed om ook hierin begeleid te worden. In Kwintsheul is sinds 3 jaar een centrum van LeefKunst ontstaan. Waar middels koudetraining en kunst de weg naar het revitaliseren wordt geleerd in Koudeseminaar en Kunstseminaar. 

Oudejaarsdag 2019 is een perfecte dag om de oude, passieve en afhankelijk zijnde mens passende in de huidige consumptie maatschappij af te sluiten. En de nieuwe, actieve, zelf verantwoordelijkheid nemende mens in 2020 zijn eigen weg naar revitalisatie te laten vinden.