Nieuwjaars ijsbad

“Kan dat wel een kind in het ijsbad”?

“Krijg ik geen hartaanval?”

“Ik vind het heel erg spannend en ik zou de hele nacht niet slapen van tevoren”!

Zomaar wat opmerkingen die ik wel eens krijg als ik over Koudetraining vertel.

Ik beantwoord de vragen altijd geduldig en met plezier. “Ja, er kunnen kinderen in het ijsbad” en nee, je krijgt er geen hartaanval door” en “klopt, het is ook spannend”.

Er is weerstand tegen kou en iets minder weerstand tegen ademhaling. Ik heb de afgelopen jaren geleerd, dat ik niemand hoef en wil overtuigen. Wel leer ik mensen en collega artsen graag wat Koudetraining is en hoe ze dit voor zichzelf kunnen toepassen en aan wie ze het kunnen adviseren.
Alles op een verantwoorde en veilige manier.

Als er geen sprake is van zwangerschap, epilepsie, recente hart-en vaatziekte, nierfalen, wonden, recente operatie, allergie voor koude, secundaire vorm van Raynaud als hardere reden om het niet te doen. En ook bij de primaire vorm van Raynaud, schildklierstoornissen, ernstige migraine of astma kan je beter de eerste keer onder begeleiding van een gecertificeerde Wim Hof trainer of Winterzweminstructeur Russische methode een koudetraining sessie doen.

Kan het!

Het zelf ervaren is toch het beste. Dit hebben de 22 personen gedaan die het aan durfden om zelf een ijsbad in te stappen om het nieuwe jaar in te luiden. En om mij en daarmee Ice4life te steunen. Variërend van de leeftijd 8 tot 80 jaar. We zijn tot meer in staat dan we denken.
En je wordt van koudetraining niet alleen lichamelijk, ook mentaal sterk.

De kinderen gingen vol moed en kort erin. De volwassen gedurfd en niet langer dan 2 minuten. Dit na de voorbereidende ademhalingsoefening en warming up. Na de eerste schrik reactie bij het stappen in het ijsbad zag ik iedereen stuk voor stuk tot rust komen. Een applaus waard voor eenieder en een lach op het gezicht toen ze eruit stapten.

Ik voel me gesteund en gedragen in mijn missies om via koudetraining Nederland een stap naar gezondheid van lichaam en geest te brengen.

En o ja, de kinderen konden het dus ook.
En niemand kreeg last van zijn of haar hart. En daarna waren we allemaal blij, energiek en ook ontspannen.