Koudetraining in de spreekkamer

Spannend en leuk tegelijk.

Ken je dat gevoel?

Direct komt het beeld in me op, dat ik mezelf zie zitten in een karretje van een achtbaan terwijl we omhoog rijden voor de eerste steile afdaling waarvan ik weet dat die gaat komen.

Het is precies hoe ik me nu voel.

Wordt het een afgang of een omarming van koudetraining na mijn verhaal?

Ik zit achter het pc scherm klaar voor de Teams vergadering alwaar ik zo in 20 tot 30 minuten ga vertellen over kou aan een grote groep cardiologen en cardiologen in opleiding.

Koudetraining binnen de spreekkamer van de arts. Van tevoren heb ik met de technicus nog even geoefend met Teams of het geluid het deed en hoe ik de presentatie kon delen.

Gezonde leefstijl en cardiologie. Een van de basis voorwaarden om een hart-en vaatziekte te voorkomen. Naast de eventuele pillen.

Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) houdt in de  diagnostiek, behandeling en follow up van risicofactoren voor hart-en vaatziekten, inclusief leefstijladvisering en begeleiding bij patiënten met een verhoogd risico op ziekte of sterfte door HVZ. Ik ben daar al sinds 2010, de start van kaderopleiding hart-en vaatziekten, volop mee bezig.

Al heel snel had ik door, dat zelfmanagement essentieel is voor een positieve beweging richting zelfzorg en gezondheid.  Als een patiënt zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezondheid en de regie gaat voeren naar wat er in zijn mogelijkheden en onmogelijkheden ligt dan zal dat de intrinsieke motivatie nog meer bevorderen. De arts of praktijkondersteuner kan daarbij meer als coach fungeren.

In die tijd heb ik nog meegewerkt aan een filmpje over zelfmanagement: om het belang ervan te promoten. Dit sluit mooi aan bij de integrale leefstijlopleiding bij de AIM (Academy for Integrative medicine ) en met de bewegingen als positieve gezondheid van Machteld Huber. 

Hier krijgen we als zorgprofessionals nog meer handvaten voor het voeren van het gesprek en de begeleiding.

In het begin ging het even mis met de techniek. Ondanks het oefenen deed het geluid het niet en stopte ik steeds de presentatie op het scherm.

Na 10 kniebuigingen om de deelnemers en ook mezelf te activeren brandde het los.

Tegen een computer aan praten zonder de deelnemers of de anderen te zien. Ongewis van wat er aan de andere kant van het scherm gebeurd en hoe ze het zouden vinden. Het hoort bij het online les geven van deze tijd.

Ik hoor mezelf praten over de belangrijkste ertoe doende zaken voor de cardiologen. De achtergrond en pathofysiologie van thermogenese. De Cold Shock Response waarbij alle systemen van het hart-en bloedvat stelsel aan gaan om daarna weer uit te gaan. De gevaren voor het hart bij onderkoeling. Het bruin vet weefsel wat ook een belangrijke plek heeft in de vet en suikerverbranding. “Mensen met meer actief bruin vet hebben vaak ook minder suikerziekte, hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk” hoor ik mezelf zeggen.

“Het is tijd” zegt de moderator.

“Kan je gaan afronden?”

De tijd is om gevlogen.

Vol vuur heb ik op een gegeven moment tegen het scherm aan gepraat. Met rode konen om de essentie weer te kunnen geven in de relatief korte tijd. Ik rond af.

Ik log uit en voel de rust in me zakken. Alsof ik net uit het achtbaan karretje gestapt ben. Voldaan na de rit. Ik heb in ieder geval het belang van kou naast warmte kunnen toelichten. De eerste leuke reacties druppelen binnen via de telefoon van toehoorders.

Een dankbaar en vooral blij gevoel overvalt me.