Koudetraining en Sars-Cov-2


Ik heb het gedaan. Ik heb de vaccinatie genomen. Het voelt voor mij heel tegenstrijdig.

In de missie Nederland en de wereld te geleiden naar een weerbaarder en veerkrachtige samenleving middels koudetraining past een Corona vaccinatie niet echt in dit straatje.

Is dit de enige manier waarop we nu Corona moeten bestrijden?

Of is het veel beter om drastisch het wiel om te gooien naar het trainen van onze weerbaarheid, gezondheid en veerkracht?

De missie die ik adem met elke in- en uitademing.

De missie waar ik met hart en ziel voor ga.

Het Corona vaccin is te plaatsen in het rijtje naast alle maatregelen van mondkapje tot lockdown tot avondklok. Ik heb me terdege verdiept in het werkingsmechanisme van het vaccin. Ondanks dat het een nieuw vaccin is met een ander werkingsmechanisme en geen lange termijn testen heb ik mezelf toch onderworpen aan zoals men het wel noemt: "het wereldwijde experiment".

Na 1 slapeloze nacht viel het besluit. Argumenten:

Allereerst, de verantwoordelijkheid die ik heb ten opzichte van mijn patiënten en ook de collega’s in mijn praktijk. Als ik Corona krijg kan ik anderen besmetten en ben ik een tijd uitgeschakeld.

Ten tweede droegen ook de juichende collega’s uit de frontlinie in het ziekenhuis, toen ze het vaccin ontvingen, bij aan het besluit. Zij hebben de gevolgen van de ernstige grote hoeveelheid zieken van dichtbij meegemaakt.

Ten derde zijn in de geschiedenis met vaccinaties al vaker ernstige ziektes bedwongen.

Dagelijks word ik als huisarts geconfronteerd met de gevolgen van Corona en de opgelegde maatregelen. In de dichte nabijheid zijn de overlijdens en ernstige zieken door Corona gelukkig tot een minimum beperkt. Op dit moment ben ik vooral bezig met mensen met lange termijn klachten van Corona en nog meer met mensen met klachten door de gevolgen van de maatregelen. Waarbij vooral mentale overbelasting, depressie en ook oversterfte van de oudere populatie plaats vindt. Meer dan gemiddeld vallen ouderen of zijn andere ernstige ontstekingen ze fataal. Eenzaamheid en ontreddering is dagelijkse kost bij jong en oud.

Het SARS-COV-2 virus is duidelijk ernstiger dan de normale Corona en influenza virussen qua potentiële ernstige gevolgen. Dat blijkt uit de wereldwijde cijfers. Doordat er in de pandemie meer mensen tegelijk ziek zijn, zijn de aantallen van ernstig zieke mensen groter.

Het is echter zaak dat er snel, heel snel, een einde komt aan deze al te lang durende Corona crisis.

Ik zou op dit moment niet in de schoenen van de regering willen staan. Want of de dagelijks gevolgen van de genomen maatregelen opwegen tegen de effecten van het Corona virus zelf? Het antwoord daarop zullen we pas over een aantal jaren weten. Evenals de lange termijn effecten van het vaccin.

Ik hoop wel, dat de regering doet wat ze ons beloven en dat we met de grootschalige vaccinatie uit de maatregelen kunnen komen.

Ook wens ik, dat als het blijkt dat dit niet helpt, omdat er bijvoorbeeld een nieuwe potentieel schadelijke Coronavirus variant komt, er niet besloten wordt om ons in een lockdown te houden in afwachting van steeds een nieuwe vaccinatie.

En dat er iemand in de regering besluit om om te denken.

Dat we ook massaal kunnen bekijken hoe we het Corona virus en de welvaartsaandoeningen in een klap kunnen bestrijden door onze weerstand en weerbaarheid te trainen.

Ik hoor bij de positief ingestelde personen. Ik ga voor een gezond en welvarend Nederland en een gezond en welvarende wereld. Ik draag daar op mijn eigen wijze een steentje aan bij waar ik dat kan doen. Met zicht op verbetering hoe klein dan ook, ook al horen daar soms keuzes bij die niet zijn in het individuele belang. Ik zal altijd kiezen voor wat me goed lijkt voor het algemene belang. Voor iedereen.