Bruin Vet
Vóór en ná koudetraining

April 2019: Ik zit bij het cardiologen congres van de AIM (Academy Integrative Medicine). Het is geen onderdeel van de Integrative/Leefstijlgeneeskunde opleiding die ik sinds vorig jaar doe. Echter als ook zijnde kaderhuisarts hart- en vaatziekten ben ik hier wel extra in geïnteresseerd.

Ik luister naar professor cardioloog Leonard Hofstra die een inspirerend, bijna filosofische lezing over leefstijl houdt. Wel bijzonder te horen, een cardioloog die zich inzet voor leefstijl. Hij is daartoe gekomen na de Interheart studie uit 2004 van professor Yussuf waarin bleek, dat 90 procent van de hartinfarcten signicant hun oorzaak vinden in de 9 risico modificerende leefstijlfactoren als roken, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, voeding, lichaamsbeweging, alcohol, vetten en psychosociale factoren. Een reden om zijn werkwijze bij te stellen. Hij richt zich nu ook op de oorzaken van het hartinfarct en niet alleen de ziekte zelf.

Ik zit daar dus als er plots een dia langs komt met een foto van een Petscan van een proefpersoon vóór en ná koude expositie. Op de dia licht vóór bijna geen bruin vet en ná 2 uur lang in een kamer van 18 graden Celcius te hebben gezeten, overduidelijk het bruine vet op. “Bruin vet activatie door koude is goed voor mensen met Diabetes, Obesitas en goed voor de Insuline resistentie”. Ik spring bijna op vanuit mijn stoel van verbazing, verrassing, blijdschap en alles tegelijk. Niet alleen ik, ook de zaal reageert met verbazing en vragen over dit voor velen nieuwe gegeven. Een professor cardioloog die verkondigt dat koude goed is voor de gezondheid, dit adviseert als leefstijltip en ook nog dagelijks zelf koud doucht? Ik zie een medestander van mijn missie om koudetraining als een van de reguliere leefstijltips bekend te maken?! Na zijn lezing stap ik kordaat op hem af. Ik vertel hem wie ik ben. Dat ik dagelijks in de zee zwem sinds 4 jaar en wat mijn missie is. Ik vraag hem of hij zijn inspirerende lezing bij een terugkomdag van de kaderhuisartsen hart-en vaatziekten wil geven. En o ja, er is ook nog een hart-en vaatziekten congres voor huisartsen en verpleegkundigen die ik organiseer. Dat wil hij wel zegt hij. Ook oppert hij direct het idee terug om samen een keer een evenement “Swim with the doctor” te organiseren.

December 2019. Alles zoals hierboven benoemd is geschied. Vandaag was het de beurt aan het “Swim with the doctor” evenement. De opening geschiedde door Floris Italianer, de directeur van de Nederlandse Hartstichting die benadrukte dat inzetten op preventie de weg is naar het hopelijk afbuigen van de toename van het aantal hart-en vaatziekten. Leonard Hofstra hield zijn lezing over gezonde voeding en ik vertelde over de gezondheidseffecten van koud water. Ik wens niet alleen artsen te trainen in het toepassen van koudetraining voor zichzelf. Ook hoe ze het binnen hun spreekkamer kunnen toepassen in de advisering van de patiënt. We krijgen een warming up van Radmilo Soda, een van de bekendste personal trainers van Nederland. Ook hij is gericht op het Nederland gezond maken.

Er zijn nu 15 artsen bijgekomen die hebben ervaren hoe het is om in de koude zee te zwemmen. “Koudetraining zou een plek moeten krijgen binnen de NHG (Nederlandse Huisarts Genootschap) standaard”, oppert 1 van mijn huisarts collega’s. Wat een goed idee! “Nu ben ik toevallig bezig om mijn koudetraining handleiding voor artsen op te schrijven”. vertel ik hem. Ik voel me gesteund. Niet alleen “Swim with the doctor” wordt vervolgd.