Trainen van weerstand en weerbaarheid
u
Trainen van weerstand en weerbaarheid
“Als onbewust
Bewust wordt
En genieten een Kunst”
-Soei-Len-
Doet-ie 't of doet-ie 't niet
De titel van het populaire televisieprogramma van de vorige eeuw gepresenteerd door Peter Jan Rens speelt als een gedachte door mijn hoofd.
Dag in dag uit.
Om te zetten in: “doe ik het wel, of doe ik het niet?” Schrijf ik wel of schrijf ik niet een stuk over de gunstige effecten van koudetraining en ademhaling op het versterken van het immuunsysteem.
De in mijn ogen “missing link” in het “hoe word en hoe blijf ik gezond nu en in de toekomst”.
In de nieuwe nu bestaande 1,5 meter gemeenschap waar we zoveel als mogelijk thuis “moeten” blijven en het contact binnen 1 dag is gekatapulteerd in een digitale sociale gemeenschap, is er heel veel informatie te horen, te lezen, te volgen over niet alleen Corona. Ook over het gezondheids"probleem" wat blootgelegd wordt door de strijd tegen dit virus. Overkoepelend kijkend naar de wereld en de mensheid doemt de vraag op:
“Hoe gezond zijn wij als mens?”
We leven al ontelbare jaren met welvaartsaandoeningen als o.a. hart-en vaatziekten, obesitas, diabetes mellitus type 2. En we weten al langer dat onze leefstijl met de bekende pijlers verkeerde voeding eten, onvoldoende beweging, Intoxicaties als roken en alcohol en chronische stress een belangrijke oorzakelijke bron zijn. Ook dementie, kanker en auto-immuunziekten kunnen we tot de welvaartsaandoeningen rekenen.
Dat nu juist ook de groep mensen met hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas getroffen worden doet nog meer de alarmbel luiden.
Of toch niet?
Is het nu té laat?
Of kunnen we er nog wat aan doen? Preventie. Van universeel tot selectief, geïndiceerde en zorggerelateerde preventie zijn nu door de maatregelen van de overheid in elkaar geschoven. De nog gezonden tot mensen die een ziekte hebben worden beschermd door de maatregelen waar we allen actief aan moeten bij dragen om niet ziek te worden in de strijd tegen dit virus.
Ik ben sinds 2010 kaderhuisarts hart-en vaatziekten en strijd sindsdien voor meer aandacht voor de preventie voordat men ziek is en nog in het stadium van bijvoorbeeld gestoorde suiker of te hoge bloeddruk zitten. Liever nog voor de hart-en vaatziekte.
De zorgverzekeraar in mijn regio had in tegenstelling tot andere regio’s er niet zoveel oren naar en vond dat we ons als huisarts meer moesten richten op het behandelen van ziekte en het voorkomen van meer ziekte in deze groep. Terwijl in de eerste veel grotere groep veel meer winst valt te behalen voor de gezondheid. Zelf de regie in eigen handen nemen, actief leren omgaan met de eigen gezondheid of ziekte in de zin van zelfmanagement en persoonsgerichte zorg waren voor mij de voornaamste speerpunten in deze strijd. De integrale leefstijlgeneeskunde is hier in de omvorming tot leefstijlhuisarts bij gekomen. Als huisarts kan ik me binnen mijn spreekkamer op iedereen richten.
In de missie samen Nederland naar een gezonde maatschappij geleiden waarvoor activiteit van elk mens op aarde nodig lijkt is plots een collectieve doorbraak.
In de hele wereld wordt nu collectief aan preventie gedaan. We doen het en kunnen het! Weliswaar nu van bovenaf opgelegd.
Als we straks uit de 1,5 meter gemeenschap komen, weer naar buiten mogen en niet meer alleen digitaal contact mogen hebben kunnen we het dan ook nog? Dit vraag ik me af, omdat dit toch van bovenaf is opgelegd. Het is goed collectief aan preventie te doen, alleen nu ook in de strijd tegen de welvaartsziekten. Bij voorkeur nu een vanuit de maatschappij zelf ontstane behoefte. Omdat we met z'n allen zelf tot inzicht en bewustwording zijn gekomen dat er een collectieve verandering nodig is. We kunnen gezond zijn en blijven. Onze immuunsysteem sterk en in balans houden. Ook in de strijd tegen virussen.
Corona geeft een ernstige ziektelast. Coronaire hartziekten staan al jarenlang nummer 1 met dagelijks aan hart-en vaatziekten ongeveer 103 overlijdens per dag volgens de cijfers van de Nederlandse Hartstichting.
Of vervallen we weer in hoe het was?
Dat we mondjesmaat gebruik maken van de gestructureerde leefstijlinterventie (GLI) die vergoed wordt sinds vorig jaar. Terwijl we in mijn droom als mens ook zonder vergoeding gezonder kunnen gaan leven.
“Samen kunnen we de welvaartsziekten voorkomen!”
Ik zie hierin de minister president al oproepen tot: “eet gezond, liefst onbewerkt voedsel, eet geen suiker, genoeg groente, beweeg voldoende etc.” Wat ook van invloed is op de economie trouwens.
En in mijn droom natuurlijk ook: “omarm hiernaast koude in ons leven, omdat dit bewezen zorgt voor een gezonde stofwisseling en sterk immuunsysteem.
Alleen samen kunnen we dit doen! “
Zal ik er wel of niet over schrijven. In deze Corona crisis. Heeft het nu zin om te leren koud af te douchen, de thermostaat wat lager te zetten, buiten te sporten met niet te veel kleding aan, de koude zee in te gaan, dan wel ademhalingsoefeningen te doen?!
De koude naast de warmte het integreren in onze cultuur.
Of had het immuunsysteem nu al lang in goede conditie moeten zijn?
De gratis koud douchen instructie is de afgelopen week wel uit mijn pen gerold en op de website geplaatst zonder er bekendheid aan te geven en aan de contra-indicaties had ik in een eerdere blog over het nieuwjaarsijsbad al over geschreven.
Intussen gebeurt het als vanzelf en vertel ik over het trainen van weerstand en weerbaarheid in een podcast van Mednet voor huisartsen over kou en gezonde leefstijl. Tegelijkertijd is daar plots de voor mij eruit springende actie: “kou als medicijn” met een koud douchen Challenge van de endocrinoloog in opleiding Mariëtte Boon en leefstijlcoach Annoesjka de Graaf die mij sterken in de gezondheidsmissie. Dat koud water een bijdrage levert aan de gezondheid.
Vandaag wordt in de strijd voor de aandacht voor een gezonde leefstijl een petitie getekend door 1600 professionals aan het ministerie van VWS aangeboden. In plaats van wachten op een vaccin. Ook publiceert het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde een notitie met daarin een bundeling van de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen corona, leefstijlziekten, weerstand en stofwisseling.
Train de weerstand en weerbaarheid.
De boodschap: “door de kou ook in te zetten als hulpmiddel train je juist deze weerstand en weerbaarheid en leert het vet weer beter te verbranden in plaats van alleen maar op te slaan. Hetgeen hard nodig is in deze tijd.”
"Doe ik 't of doe ik 't niet?"
Ik hoef me dit niet eens af te vragen.
"Ja, ik doe het!"