In het ijs
In het ijs
En de reden waarom.
Steeds meer mensen in Nederland en in de wereld om ons heen horen erover en proberen het.
Wim Hof, de Nederlandse Iceman heeft de koudetraining in Nederland geïntroduceerd. Omdat hij merkte dat het voor zijn lichaam en geest en ook voor zijn gezondheid goed is. Hij voelde zich krachtiger, blijer, fit en gezond. Zijn missie is zoveel als mogelijk mensen hiervan bewust te maken. Met de juiste mindset, ademhalingsoefeningen en de koude kan je het stuur van je leven weer in je eigen handen krijgen. En liefdevol jezelf door hetgeen het leven heet begeleiden.
Voor mensen is wat minder bekend, dat de helende werking van koud water al heel ver terug gaat. Hippocrates, de grondlegger van de hedendaagse Geneeskunde, 460-377 voor Christus, heeft als eerste de werking van koud water ontdekt en heeft de hydrotherapie uitgevoerd en beschreven.
Uit de hydrotherapie is vooral de warm water behandeling gebleven.
Het koude water kennen we nog wel bij het koelen van een bult bij je kind na een val, kneuzingen en brandwonden. Ook na een zonnesteek adviseren we als artsen een koude douche. Vincent Priesnitz, was in de 19e eeuw 1 van de eersten die in Europa weer de koud water kuren in combinatie met ademhalingsoefeningen en dieet en bewegen introduceerde. Sebastian Kneipp leerde van hem en breidde de koud water behandeling uit met kruiden. Heden ten dage zijn vooral zijn kruiden en producten bekend in Nederland. In geheel Duitsland en in Bad Wörishofen waar zijn kuuroord is ontstaan worden nog steeds deze behandelingen uitgevoerd. Ook in Nederland is nog een enkele fysiotherapeut die de Kneipp leermethode heeft geleerd en nog zelden gebruikt.
In de landen om ons heen is een rijke traditie aan koud water zwemmen. Rusland had in de 19e eeuw zijn eigen Russische Iceman waar van heinde en ver mensen naar hem toe gingen voor heling en om te leren. Nu wordt in zogenaamde Walrusclubs nog ijverig het ijswakzwemmen als sport beoefend.
En niet te vergeten de saunacultuur met ijswakken in de Scandinavische landen.
Zonder kou geen warmte. En zonder warmte geen kou. We zijn dit in de huidige maatschappij vergeten en sluiten de kou liefst buiten. Onze lekkere warme douche en bad, de centrale verwarming, onze warme sjaals, handschoenen en mutsen.
Kou voelt direct oncomfortabel. Kou vergt activiteit. Voor het lichaam en de geest. Activiteit om iets te doen. Net als bewegen, gezond eten, zelfzorg en op zijn tijd rust. Juist hetgeen we na onze hectische werkdag, waar we na veelal zittend werk, nou juist vaak te moe voor zijn en liever niet doen.
Dat kou kan helpen om ook de persoon te activeren tot een gezonde leefstijl staat voor mij klinker hard vast. Dat het de kwaliteit van leven bevordert ook. En dat met mij alle mensen die dit beoefenen dit kunnen beamen ook. Er zijn met mij steeds meer Wim Hof, winterzweminstructeurs en verschillende therapeuten die mensen hierin heden ten dage begeleiden. En ook is de in mijn ogen mooie trend ontstaan dat de mensen zelf als ervaringsdeskundige elkaar vertellen over het positieve effect van bijvoorbeeld de koude zee, het koud afdouchen en elkaar de weg wijzen naar de zee of de andere groepen koud water zwemmers. We zijn namelijk als mens ons eigen levende bewijs.
Nederland komt in actie. De mens komt in actie. Ik droom van een gezonde, actieve en liefdevolle samenleving. Waarin we als mens leren voor onszelf te zorgen, voor elkaar en onze omgeving. Want een mens is een eenheid van lichaam en geest temidden van zijn omgeving.
Dat is de ware reden waarom ik op mijn manier. Vanuit de plek waar ik dat kan doen. Bijdraag aan dit behoud van de liefdevolle en gezonde mensheid. En daarmee zijn omgeving.
Foto Jeroen Schokker