Ijszwemmen in Rusland

Always stand up for what you believe in... Even if it means standing alone
-Kim Hanks-

Een vriendin stuurde mij deze quote in Rusland. Op een moment dat ik het nodig had. Een week ijszwemmen in Rusland opent niet alleen harten, ook deuren naar verborgen plekken in de geest. Stukken die daar sluimerend opgesloten liggen te wachten totdat ze zich mogen tonen. Zo ook daar in Rusland komen als uit het niets getriggerd gevoelens van eenzaamheid en afgescheidenheid. Middenin een groep lieve, mooie mensen voel ik me op dag 4 alleen en afgescheiden. Verdrietig. Terwijl ik dat niet wil zijn. In dit mooie Rusland.

De afgelopen week was dan ook hectisch. Mijn vader was ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis. En het was nog even de vraag of hij het zou halen. Intussen was er ook op het werk het nodige aan de hand met intensieve begeleidingen. De avond voor Rusland besloot ik pas om te gaan. Mijn vader was toen gelukkig aan de beterende hand. De existentiële crisis was voor nu even af gewend.

De rust. Het hard lopen, de noodzakelijke warming up volgens de Russische methode. De yoga, de ademhalingsoefeningen, de mooie stad Sint Petersburg, de Hermitage met mooie kunst. Nu dag 4 neergestreken in de bossen bij een groot meer en bovenal niet te vergeten het ijswak zwemmen hebben me elke dag steeds weer opnieuw geijkt.
Alles onder de zeer deskundige leiding van Ewout Staartjes die ons winterzwemmen volgens de Russische methode leert.

Ja. Het ijswakzwemmen. Magisch mooi te noemen hoe dat is.
Koud. Werkelijk ijs en ijs koud.
Na het zwemmen kan je niet anders dan bij jezelf te blijven. Rustig door te ademen en je rustig en snel af te drogen en aan te kleden. En dan nagenieten. Na te voelen wat het effect is van deze koudeprikkel.

Na de nacht echt goed geslapen te hebben zag alles er weer lichter uit. En kwam na het door voelen van de pijn en het verdriet de bewustwording dat ik helemaal niet alleen ben en niet afgescheiden. Het was duidelijk dat ik door de stressvolle tijd met mijn vader uit balans was geraakt.

Ijken, herijken en opnieuw ijken. Dat is wat er is gebeurd. Dat is wat koudetraining doet. Activiteit als het nodig is en rust als er rust nodig is. Pijn voelen, bewustworden en met de pijn leren om te gaan. Zowel fysiek als mentaal. Want beiden zijn 1.
Met koudetraining train je binnen 1 minuut je hele lichaam en geest. Het is top sport waarbij alles in het lichaam aan gaat en dan weer uit. Aan, uit, aan en weer uit kunnen staan. Hetgeen we in de hectiek van alledag hoog nodig hebben. De wel bekende chronische stress die zoals we nu weten de laaggradige ontstekingen veroorzaken wat een grote bron is van veel welvaartsziekten. Als o.a.hart-en vaatziekten, obesitas, diabetes mellitus, auto-immuun ziekten, dementie, kanker en ga zo maar door. In Rusland wordt al eeuwenlang koudetraining beoefend en is het een onderdeel van de cultuur. De Russische wetenschap heeft al langer wetenschappelijke bewijzen dat het goed is voor het immuunsysteem en dus de gezondheid.

Blijkbaar was het nodig om af en toe alleen te zijn en mezelf af te scheiden.
Momenten van rust te nemen.
Het verdriet was nog een nasleep van de ziekte van mijn vader. En ook dat mag gevoeld worden.
Eureka! Nu begreep ik waarom ik me zo voelde. Bewustwording geeft verheldering en verlichting. Ik was weer blij.
En vol dankbaarheid voor de lessen die het leven en de mensen om ons heen ons leren. Dat is de ware weg naar zelfheling en liefde. Een eeuwig durend leerproces.
Dat daarbij het koude water kan helpen dit te door voelen weet ik al langer!

Opnieuw is er voeding voor mijn droom en missie, dat koudetraining ook in Nederland en de rest van de wereld een onderdeel van de cultuur zal zijn.
En wat ik zie de afgelopen 5 jaar, is, dat met de groei van het aantal zwemgroepen en de toenemende interesse voor koudetrainingen bij gecertificeerde Wim Hof en winterzweminstructeurs.
Ik voorzichtig positief mag zijn.
Dat Nederland en ook de rest van de wereld de goede weg op gaan!